Bejelentés


Kerteszkedes


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A kerti virágok ....

....igényeit ugyanolyan szempontok szerint osztályozhatjuk, mint a szobanövényekét.

Itt talán a növekedési forma, s -erély, amivel még ki lehet egészíteni az előző szempontokat. Ugyanis számolnunk kell azzal, hogy egy kis apró palántából egyszer kifejlett növényt kapunk (legyen az akár fa, cserje, félcserje, vagy éppen díszfű, lombos évelő....), s a magasra növő fajtákat sose ültessük előre!

A virágágyi kiültetés elrendezése függ az ágytól is, illetve, hogy milyen helyünk van a kertben:

-KÖRÁGYÁS: Középre egy dekoratív szoliter növény, s kifelé haladva egyre alacsonyabb virágokat ültessünk. A szegélyre a legalacsonyabbak kerüljenek!Szoliter növény: Olyan növény (fa, cserje, félcserje, kerti virág), ami önmagában is dekoratív, s ha valamiyen növénycsoportba kerül beültetésre, akkor magára vonza a tekintetet. Mindenképpen központi, súlyponti helyre ültessük!Fa: Fásodó szárú, föld felett egyenes, magas törzset nevelő növény, ami fajtától függően meghatározott magasságban terebélyes ágrendszert, azaz koronát nevel.

Cserje: Fásodó szárú, föld felett közvetlen elágazó, dús ágrendszert nevelő növény, ami 50 centimétertől akár2-3 méter magas is lehet.

Félcserje: A cserjénél leírtakat annyival kell kiegészíteni, hogy a friss hajtásaik télen visszafagyhatnak, nem mindegyik fásodik meg az adott évben. Ezeket a hajtásokat következő év tavaszán át kell vizsgálni, ami elfagyott, le kell metszeni.

-SZŐNYEGÁGY: felülről síknak látszik az egész, itt a színekkel variálhatunk, illetve a növényeket úgy helyezzük el, hogy tavasztól őszig mindig legyen virágzó növény egyenletesen az egész ágyásban!-RABATT-ÁGY: A szalagágy egyik fajtája, vagyis felülről nézve gy keskeny téglalap, egy csík a keresztmetszete. A Border-ágy jellegzetessége, mint a körágyásnál ismertetett első verzió: belülről haladva kifelé csökken a növények magassága, körüljárható minden oldalról. De akár lehet háromszög, trapéz, egyéb mértani forma lakzata is az ágyásnak, csak a fantázia szab határt.-BORDER-ÁGY: Az ilyen ágyás ra a szalag-, téglalap-, négyzet forma a jellemző, vagy talán még az ellipszis. A lényeg: fal mellé telepítsük, így csak 3 oldalról körbejárható! Ebből következik, hogy a fal előtt közvetlen vannak a legmagasabb virágok, belülről kifelé haladva pedig csökken a magasságuk.
SZALAGÁGY: Hosszúkás csíkban felásott ágyás. Bármekkora hosszan és -szélességben készülhet.
Ha megtaláljuk minden tekintetben a legoptimálisabb megoldást, nagyon szép, mutatóskertet hozhatunk létre.


Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!